Není všechno zlato, co se třpytí...

Vlastní bydlení je lákavé, ceny bytů jsou pro většinu z nás závratné. Řešením může být hypotéka a levnější variantou může být byt ve starším objektu. Ne každý má možnost byt rekonstruovat vlastními silami, a zejména pokud nejste odborníkem nerozhodujte se jen podle toho co vidíte.

Image 1

V příběhu tohoto bytu figurují mladí manželé, povoláním lékaři. Nabídka bytu byla lákavá - krásná poloha téměř v centru, byt s terasou a výhledem na město, na první pohled zdařilá rekonstrukce.

Cena sice byla vyšší právě vzhledem k poloze domu, ale hypotéku banka schválila, a tedy nic nebránilo uzavření kupní smlouvy. Vše se odehrálo v bez problémů, a tak se naši manželé nastěhovali do vysněného bytu ještě koncem léta.

Počasí tohoto léta bylo celkem teplé a bez výraznějších dešťů, hezké počasí se protáhlo i do podzimu.

První zhoršení s nástupem dešťů a zahájení topné sezóny ale přinesly šok. Na stěnách se postupně objevovaly další a další mokré skvrny, mokré skvrny se objevily i na stopech a nepomáhala ani otevřená okna. Mokré skvrny napadla plíseň, plísně se objevily i na nové plovoucí podlaze.


Image 2

Image 3

Bohužel až v tomto okamžiku byla objednána odborná prohlídka. Výsledek - provedení rekonstrukce bylo provedeno účelově pro okamžitý stav prodeje, bez odstranění problémů a poruch stavebních konstrukcí. Prvorepublikový dům neměl funkční izolace proti vodě a navíc byl byt v přízemí částečně zapuštěném do terénu. Sádrokartonové předstěny a podhledy zakryly původní neizolované a vlhké zdivo, takže v letním období vše vypadalo krásně, zejména když byly v koupelně a kuchyni nalepeny moderní líbivé obklady. V koupelně a v kuchyni byla provedena nové podlaha z keramické dlažby s podlahovým vytápěním. V ostatních prostorách byly provedeny plovoucí lamelové podlahy. Kvalitu keramických podlah s vytápěním lze ověřit jen odkrytím použitých vrstev, o kvalitě lamelových podlah se však bylo možné přesvědčit díky odpadlým lištám - lamely byly položeny na původní koberec a tedy původní podlahy.

Závěr - rekonstrukce by vyžadovala odstranění všech nových povrchů, provedení nových dodatečných izolací zdiva a podlah, vysušení konstrukcí, provedení nových povrchů. Cena rekonstrukce byla vyčíslena vzhledem ke složitosti provedení na 1.360.000,- Kč, nemluvě o neobyvatelnosti bytu po dobu rekonstrukce a vysušení konstrukcí, tedy minimálně půl roku.

Tento příběh je pouze jedním z mnoha. Řešením situace je sice možné odstoupení od kupní smlouvy,ale skutečné řešení - navrácení kupní ceny, soud, výdaje a starosti, náhradní a nové bydlení může být ještě velkým problémem.

Text, foto : Ing. Kratochvíl Richard