Stavební firma dokáže zničit váš dům dříve, než v něm začnete bydlet

-https://www.mambyt.cz/udrzba-bytu/stavebni-firma-dokaze-znicit-vas-dum-drive-nez-v-nem-zacnete-bydlet/

Koupili jste starší nemovitost, nebo chcete jenom zmodernizovat svoje bydlení? Cena rekonstrukcí není zanedbatelná a najít kvalitního řemeslníka, který má navíc volnou kapacitu je téměř zázrak.

Prověřte si stavební firmu

Právě proto však, že nejde o malé částky se vyplatí prověřit si vybranou firmu , vyžádat si na ní recenze, a z pohledu mnohých „ vyhodit“ další peníze za nezávislý stavební dozor. I když ani stavební dozor, pokud by nebyl na stavbě trvale a omezuje se jen na občasné návštěvy není schopen zamezit „kreativitě“ údajných řemeslníků. Přece jen by měl být schopen alespoň dodatečně nekvalitní a mnohdy ohromující způsoby provádění stavby podchytit a zastavit. Když se k tomu přidá ještě snaha uspořit na projektové přípravě, mohou být následky i katastrofální. Stavební firmy mají o své kvalitě přehled, takže pokud se něco nepovede, dokáží až bleskovou rychlostí pochybení zakrýt třeba rychlou pokládkou betonu na podlaze, či stropu, nebo rychlým překrytím zateplovacím systémem, či omítkou. Stavba se pak jeví na pohled v pořádku, ale po čase ouha. Ano, existuje záruka. Ale často je problém takovou stavební firmu již za půl roku vůbec dohledat, natož pak jí přimět k odpovídající opravě. Již jenom proto, že opravy pokud jsou vůbec možné jsou finančně a pracností mnohem náročnější.

Nenechte se překvapit neodbornou kreativitou

Za své praxe jsem již zažil leccos, a těch perliček bych mohl uvést nepřeberně. Od zjištění, že firma natírá krov zeleným inkoustem, namísto podstatně dražší impregnace podobné barvy, přes část obvodové zdi rodinného domu postaveného na terénu, neboť se jaksi podařilo základy vybetonovat jinde. Krásné interiéry s novými dlažbami a keramickými obklady, kde za sádrokartony zůstaly skryté původní zcela mokré a plesnivé stěny, a řada dalších. Zateplovací systém vně a sádrokarton dokáží zakrýt nejen vlhkost a degradaci materiálů stěn, shnilé dřevěné stropy, ale bohužel i významnější rizika způsobená poruchami statiky.

Co se může stát i vám – příklady z praxe

Fotografie, které jsem dnes vybral jsou z realizace rekonstrukce sousedního domu. Uvnitř jsem nebyl, ale to co je patrné z pohledu jen na dvorní část stavby myslím zcela postačí.

Celkový pohled na dvorní fasády:

Roh domu se vyklání minimálně o 5 cm, nejde o architektonický záměr. Nadezdívka z plných cihel je dílo samo o sobě.

Nové zdivo z cihelných bloků je z části spojované maltou, zčásti pěnou, z části lepidlem – výrobce cihel by se zhrozil. Každý z použitých materiálů -plná cihla, bloky Porotherm, beton, polystyrén, klasická malta, lepidlo, pěna má odlišné vlastnosti rozpínavosti i tepelné vodivosti, takže lze očekávat vznik tepelných mostů s následnými projevy srážení vlhkosti a s rizikem vzniku plísní, rovněž pak i trhliny v místech styků různých materiálů.

Přizděná nová stěna k původní opěrné zdi bez vložené izolace proti vodě. Je jen otázkou času a počasí kdy vlhkost prostoupí do nového interiéru.

Boční a čelní stěny vikýře bez jedného místa provázání, trhliny na sebe nedají dlouho čekat. Opět slepeno z několika druhů materiálů. Uložení nadedveřního překladu na neprovázané přizdívce ostění slibuje budoucí statické poruchy, zkřížení dveřního rámu apod.

Dobetonávka balkónku rovněž nevypadá na provázanost s původní deskou, dodatečné zateplení balkónové desky bude oříšek.

Závěrem lze říci, že z vnějšího a jen omezeného pohledu jen na jednu stranu rekonstruovaného domu je zde zaděláno na několik dosti podstatných a nákladně odstranitelných problémů. Pokud se omítky povedou, bude to chvíli vypadat pěkně. Dříve či později se ale pochybení začnou projevovat. Za jistě nemalé prostředky si tedy investor zajistil dost budoucích starostí.