Nekalé praktiky

"Svět chce být klamán?" Bohužel na toto úsloví spoléhá mnoho napohled seriózních "podnikatelů". Bohužel na tyto praktiky doplácí mnoho důvěřivců. "Šmejdům" se daří nejen při prodeji spotřebního zboží a pochybných služeb, ale i ve stavebnictví a v prodeji nemovitostí. Pokud koupíte za 30 tisíc zázračný vysavač nebo léčebnou lampu, je to smutné, ale je to "jen" 30 tisíc. Pokud ale koupíte napohled exkluzivní dům či byt, jsou to částky milionové. A pokud si vezmete na tuto investici hypotéku, není návratu.

V lepším případě zjistíte, že abyste mohli nemovitost splácenou 10 - 20 let vůbec používat, budete muset sehnat další statisíce na odstranění skrytých závad, v horším případě jste nuceni žít v domě s plísněmi, do kterého zatéká, táhne a bortí se a kde protopíte další jmění. V nejhorším případě zjistíte, že Vám zůstala hypotéka a neobyvatelná, neprodejná ruina. I když to není samozřejmě úplně běžné, jsou známy i takové případy, že novému majiteli ještě před tím, než si stačil dům pojistit a cokoliv zjistit, explodoval chybně instalovaný plynový kotel. Závěr statika byl nekompromisní - stav objektu po explozi vyžadoval demolici, novému majiteli zůstala hypotéka a místo pod mostem.


Připadá Vám tento objekt atraktivní ? No na první pohled určitě...

Image 1

Někdy stačí jen dům obejít...

Image 2


Tady bych nechtěl platit za vytápění. "Mikroventilace" řešená škvírami u oken i ve spárách je velký luxus.

Image 3

Rozvod vytápění podkroví vedený v otevřeném garážovém stání nezachrání ani tato izolace potrubí.

Image 4

Koupelna má šmrnc, ale pod obklady a sádrokartonem je původní staré vlhké zdivo s plísní.

Image 5

Střecha z břidlice je atraktivní a drahá. Škoda, že tloušťka tepelné izolace pod střechou je zanedbatelná. V létě horko, v zimě mráz. Jak tam ale izolaci přidat ? Při rozebírání krytiny se polovina šablon rozláme a zespoda je přece tak krásný modřínový podhled....

Sousedova střecha a silnější déšť..., to bude chtít omyvatelnou fasádu. Zevnitř se to ale schová sádrokartonem...

Image 6

Jen aby moc nepršelo, no když tak zavřeme dveře..

Image 7


Image 8

Přestavíme, vyšperkujeme, prodáme a pak koupíme něco lepšího....

Image 9

Tak teď rychle prodat, než nám to popraská a provlhne.

Image 10

No co, schůdek.. Však až zákazník upadne, dá si příště pozor.

Image 11

Tyto závady bylo již vidět, je ale mnoho dalších, které buďto ještě vidět nejsou nebo je možné je zjistit až důkladnou prohlídkou a inspekcí. Opravdu si věříte, že Vás nedostanou..?


autor článku: Ing. Kratochvíl Richard